Salaisuus kutsuu salaisuutta 

Andrei Rublev maalasi 1400-luvun alussa yhden maailman tunnetuimmista ikoneista. Sen aihe on Kolmiyhteinen Jumala. Se ei ole “valokuva” Kolmiyhteisestä Jumalasta vaan havainnollistaa jotakin Jumalasta, josta kuvaa ei voi tehdä. Olet ehkä nähnyt ikonin, jossa kolme enkeliä pöydän ääressä istuu päät hieman kumarassa. Kuvan lähtökohta perustuu Vanhan testamentin tilanteeseen, jossa kolme enkeliä vieraili patriarkka Aabrahamin luona. He sanoivat lähes satavuotiaalle miehelle, että hänellä on vuoden päästä 90-vuotiaan Saaransa kanssa poika. Saaraa tuo viesti nauratti, kun hän kuvitteli heidän puuhiaan teltassa iltasella. Samalla hän sai muistutuksen Jumalan mahdollisuuksista inhimillisesti mahdottoman edessä. 

Ikonissa Aabraham on tarjonnut heille aterian. Nuo kolme enkeliä istuvat pöydän äärellä niin, että kuvan katsojalle jää avoin paikka asettua aterialle heidän kanssaan. Siinä piilee kuvan viisaus. Se on rukoilijalle kutsu yhteyteen.  

Vanhan testamentin kertomus Jumalan vierailusta Aabrahamin luona saa kristillisen tulkinnan, jossa nuo kolme hahmoa ajatellaan Kolmiyhteisen Jumalan vierailuksi – eikä vain Aabrahamin luona, vaan sinun luonasi. Aina kun katsot kuvaa, näet siinä Jumalan kutsun. Jumalan rakkaus vetää sinua puoleensa; Hän, joka on kaiken olevaisen luoja ja ylläpitäjä. Hän, jonka suuruus ja mittaamattomuus eivät mahdu ihmisymmärrykseemme. Hän, jonka sanotaan olevan pelottava ja kiehtova mysteeri; pelottava kaikkivaltiudessaan ja kiehtova, koska olemuksemme salaisuus kätkeytyy hänen salaisuuteensa. Hän kutsuu sinua luokseen. Sinun tekisi mieli paeta ja lähestyä häntä yhtaikaa. Emme kuitenkaan uskalla lähestyä, sillä Adamin tavoin olemme peruuttamattomasti langenneet.  

Mutta Jumala teki mahdottomasta mahdollisen antamalla meille oman Poikansa ja Poikansa kautta sovituksen. Siksi et tule hänen luokseen kuulemaan kunniaasi vaan juhlapöytään kaivattuna, armahdettuna ja rakastettuna. 

Tuomo Lindgren 

Harjavallan seurakunnan kirkkoherra 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s