Kurittaako Jumala syntisiä?

Ihmiset ovat aina yrittäneet miettiä, miten Jumala toteuttaa oikeudenmukaisuuttaan maailmassa. Muinaisessa Israelissa oli kehittynyt ajatus siitä, että jumalattoman tie ei menesty. Häntä kohtaa rangaistus jo tämän elämän aikana. Sairaudet ja onnettomuudet osoittavat sen. Ongelma on kuitenkin siinä, että aina näin ei näytä tapahtuvan. Itse asiassa se ei juuri lainkaan pidä paikkaansa. Paha ei saa palkkaansa, vaan vääryydellä tuntuu menestyvän ja oikeudenmukaista kohtaa onnettomuus. Mikä on ympärillämme tapahtuvien asioiden suhde Jumalan toimintaan?

Jumala ei heitä kuumia kiviä pahantekijöiden niskaan. Tavallista lienee ajatella, että Jumala ei rankaise meitä ajallisin rangaistuksin synneistämme. Mutta kurittaako Jumala meitä mistään? Oikeuslaitos tuomitsee yhteiskunnan lakien mukaisesti. Mutta se ei ole sama asia, kuin Jumalan antama kasvatus. Ovatko sairaudet ja vastoinkäymiset sitten sitä Jumalan paimensauvan ohjausta? Näkyykö Jumalan toiminta mitenkään maailmassa ja elämässämme?

Haluamme nähdä tietyt asiat Jumalan siunauksena, Jumalan rakkauden osoituksena. Minkälaisissa asioissa toteutuu Jumalan antama nuhtelu ja kuritus? Katastrofien ja onnettomuuksien keskellä on armotonta ja vastuutonta väittää, että Jumala rankaisi pahantekijöitä. Jumala on rankaissut meidän pahuudestamme omaa poikaansa Jeesusta. Siitä evankeliumissa on kysymys. Hän on säästänyt meidät rangaistukselta, jonka olemme ansainneet. Kun onnettomuuksia tapahtuu, se herättää meitä miettimään elämän arvaamattomuutta. Kaikki aikamme on jatkoaikaa. Käytä se siis hyvin.

Tuomo Lindgren

Harjavallan kirkkoherra

Hartauskirjoitus Satakunnan Kansaan 27.6.2021

Tämän piti olla SK hartauskirjoitus, mutta juhannus oli muuttanut aikatauluja eikä kirjoitus ehtinyt ajoissa. Kirjoitus tehtiin juhannuksen jälkeisen sunnuntain tekstiin. Sellaista lehteä ei ilmestynyt. Olisi pitänytkin kirjoittaa juhannuksen lehteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s