Jeesuksen kaksi huokausta

Radiohartaus vuodelta 2008, jäänyt julkaisematta tällä sivustolla

Lämpimät kädet lähestyvät miehen kasvoja, joka on yllättäen joutunut tapahtumien keskipisteeseen. Etusormet koskettavat hänen korviaan ja peukalot painautuvat kieltä vasten.

Ihmiset ympärillä seuraavat jännittyneenä tapahtumien kulkua. On avian hiljaista. Jeesus huokaisee ja sanoo yhden sanan: Effata, aukene. (Mk 7:31-37)

Markuksen evankeliumissa on kuvattu kuuromykän miehen parantaminen. Tuon parantamisen yhteydessä Jeesuksen sanottiin huokaisseen.

Huokaus on syvä myötätunnon huokaus. Jeesus tuntee miehen kärsimykset ja vaikeudet aivan niin kuin ne olisivat hänen omiaan. Ahdistus, joka oli kuuronmykän miehen elämässä, puristaa myös Jeesuksen rintaa. Siksi hän huokaa. Siinä tilanteessa Jeesus ottaa kantaakseen yhden miehen koko tuskan. Hän koskettaa miehen särkynyttä elämää, myötäelää hänen kipunsa ja samalla vapauttaa hänet sairauden siteistä. Jeesuksen käskyn voimasta miehen korvat aukeavat ottamaan vastaan puhetta ja samalla kieli vapautuu. Voi vain kuvitella, mitä tuo kaikki miehen elämässä tarkoitti. Huokauksen aikana, Jeesuksen keuhkot tyhjentyivät – mutta samalla kuuron miehen elämä alkaa täyttyä äänillä: linnut lauloivat jälleen, ihmisten liikkeet ja eleet yhdistyvät niille ominaisiin ääniin. Kaikki oli palannut kohdalleen.

Markuksen evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen toisestakin huokauksesta. Fariseukset olivat vaatineet Jeesukselta todistetta siitä, että hän on Jumalan Poika. Vähäinen ihme ei riittänyt heille, he vaativat merkkiä taivaasta. Luultavasti jonkun tähden olisi pitänyt syttyä lisää taivaalle tai jonkun tähdistä olisi pitänyt sammua. (Mk 8:11-13). Silloin Jeesus huokaisi syvään ja ihmetteli miksi tämä sukupolvi vaatii merkkiä.

Toinen huokaus ei ollut myötätunnon huokaus. Siihen liittyi nyt murhe ihmisten epäuskosta ja kovuudesta. ”En jaksa näitä ihmisiä”, “Kuinka kauan minun on siedettävä näitä jästipäitä” näin Jeesus olisi voinut sanoa. Tuo vastustamaton epäusko sai Jeesuksen kääntymään pois heidän luotaan. Ja hän jätti heidät evankeliumin mukaan.

Evankeliumi kertoo siis kahdesta Jeesuksen huokauksesta: myötänunnon huokauksesta ja moitteen huokauksesta. Minkälaisen huokauksen sinä tänään kuulet? Kristus elää seurakuntansa keskellä ja hänellä on meille asiaa. Jos se tänään olisi tuo huokaus – kumpi huokauksista kohdistuu sinulle? Myötätunnon vai moitteen?

Mina haluasisin kuulla myötätunnon huokauksen. Haluaisin tietoisuuden siitä, että kaikesta huolimatta Jumala on armollinen minua kohtaan – että hän tuntee kipuni. Mutta pelkään kuulevani moitteen huokauksen. Aiheita siihen todella löytyy. Sillä niin monesti olen hänet kieltänyt. Uskoni ei ole vain heikko ja todistukseni vajaa, vaan olen myös kieltänyt hänet.

Mitä minun oikein olisi tehtävä? Voinko mitenkään päästä varmuuteen siitä, kuinka hän minuun suhtautuu. Moittiiko hän minua epäuskoni tähden ja kääntyy pois, vai ottaako hän minunkin tuskani kannettavakseen.

Selaan Markuksen evankeliumia eteenpäin – pysähdyn vasta kuvaukseen Golgatan kummulla. Epäuskon voimat saivat Jeesuksen kiinni ja naulitsivat hänet ristille. Keskellä päivää tuli aivan pimeää. Samalla tajuan. Se mikä tapahtui Galileanjärven itärannalla kuurolle miehelle tapahtui pitkäperjantain ristillä jokaiselle ihmiselle, myös minulle ja sinulle. Siellä Jeesuksen kannettavaksi on laskettu  koko mailman synnin ja epäuskon taakka.

Markuksen evankeliumi kuvaa Jeesuksen viimeisen hetken näin: “Jeesus huusi kovalla äänellä ja antoi henkensä.” Viimeisessä huudossa ei ole enää sanoja. Kaikki on jo sanottu. Se on paljas tuskan huuto, johon on koottu kaikki huokaukset. Siihen huutoon sisältyy myös se huokaus, jolla Jeesus sinua koskettaa. Se ei ole moitteen huokaisu vaan pohjaton myötätunnon ja jumalallisen rakkauden huokaus. Sinun rukouksesi on kuultu, sinun surusi nähty ja sinun kipusi on tunnettu, sinun epäuskosi on annettu anteeksi. Paina pääsi rauhassa lepoon. Nuku rauhassa yösi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s